Havaintoja ihmisyydestä -blogi

Tunteiden tukahduttaminen - mitä se on?

Maanantai 19.11.2018 klo 14:56


gabriel-matula-300398-unsplash.jpg

Miksi tunteiden tukahduttaminen on vahingollista?

Onko sinulle opetettu lapsena kotona tai koulussa tunteista? Onko sinua tutustutettu omiin tunteisiisi hyväksyvällä tavalla? Niinpä. Tunteet ovat varmasti suurimmassa osassa perheitä ja yhteiskuntaa täysin vaiettu ja maton alle lakaistu aihe.

Ainoa, minkä olemme oppineet, on se, että huonoja tunteita kuten viha, kiukku, kateus, mustasukkaisuus, ylpeys, ylimielisyys, halveksunta ei saa olla. Mutta koska olemme ihmisiä,  niitä on! Ja missä ne ovat, kun olemme joutuneet uskottelemaan itsellemme ja muille, ettei niitä ole? Ne ovat syvällä jumissa kehossamme ja tietoisuudessamme.

Kun puhutaan tunteiden tukahduttamisesta, ensimmäisenä ajatuksena tulee mieleen, että tunteiden tukahduttamisen vastakohta on tunteiden hallitsematon purkaminen toisiin ihmisiin. Tosiasiassa suurin ongelma on se, että tunteiden tukahduttaminen katkaisee yhteyden omaan itseemme. Erkaannumme todellisesta itsestämme, ja koska olemme oppineet, mikä on hyvän ja hyväksytyn ihmisen ihanne, yritämme (ainakin kodin ulkopuolella) mahtua siihen muottiin. Ja joka kerta kun huomaamme ja tunnemme, että sisällämme jyllää epämukavia tunteita ja ajatuksia, tuomitsemme itsemme ja siksi lakaisemme kaikki ikävät tunteet maton alle, mihin meille on opetettu niiden kuuluvan.

Jos on tarjolla kaksi workshopia ja toisen aihe on joku helppo ja kepeä ja toisen aihe on "Tutustu tukahdutettuihin tunteisiisi" - kumpaan luulet, että on enemmän tunkua? :) Omiin tukahdutettuihin tunteisiin tutustuminen ei ole ehkä mukavaa, mutta sekään ei ole mukavaa, että tukahdutat kaiken itseltäsi ja illalla oksennat pahan olosi puolisosi tai perheesi päälle.

Keholliset hoidot ovat yksi hyvä väylä tunteisiin yhteyden saamiseen. Tukahdutetut tunteet asuvat kehossa, ja siksi kun tuot täyden huomiosi kehoon erilaistan kehollisten tai kosketushoitojen kautta, tuot samalla huomiosi kehossasi oleviin tuikahdutettuihin tunteisiin.

Jos haluat kasvaa tietoisuudessa, sinun on väistämättä kohdattava ne asiat itsestäsi, mitä et haluaisi. Ne, mitkä ovat kivuliaita, ikäviä, inhottavia. Mutta niistä on mahdollista selvitä ja hetken päästä huomaat, minkä suuren palveluksen olet tehnyt itsellesi ja läheisillesi.

Jos kaipaat apua tähän kasvun prosessiin, voin auttaa sinua, koska olen itse käynyt tätä tietä aika pitkään ja syvällisesti, ja tietysti matka jatkuu aina. Ja se myös helpottuu huomattavasti jossain vaiheessa!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini