Havaintoja ihmisyydestä -blogi

Arvottomuuden tunne heijastuu elämän kaikille osa-alueille

Keskiviikko 24.4.2019 klo 20:32


Harva meistä tiedostaa kokevansa minkäänlaisia arvottomuuden tunteita. Se ei ole asia, jota tulisi välttämättä pohdittua ja mietittyä, ellei sitten satu olemaan tietoinen ja itsetutkiskeluun taipuvainen ihminen.

Väitän, että arvottomuus ja rakkaudettomuuden kokemus on yksi ihmisyyden suurimmista ongelmista ja kipukohdista. Se on vain hautautunut hyvin syvälle. Ja se on hautautunut juuri sen takia, koska se on niin kivulias asia. Kuitenkin näen sitä itsessäni, lapsuudenperheessäni, monissa ympärilläni olevissa ihmisissä, tutuissa ja tuntemattomissa. Jo se, että tiedostaa, on iso askel eteenpäin.

Mitä arvottomuus on ja miten se ilmenee? Arvottomuuden tunteella ja kokemuksella on monia kasvoja. Sen ytimessä on ajatus ja uskomus, että sinä en itsessään ole synnynnäisesti ja lähtökohtaisesti arvokas, vaan arvosi määrittyy muiden ihmisten mielipiteillä sinusta ja sillä, mitä olet saavuttanut ja saanut aikaiseksi elämässäsi ja sillä, mahdutko ihmisyyden ja yhteiskunnan ja kulttuurin ihannenormeihin. Joudut koko ajan lunastamaan arvosi ja paikkasi elämässä, ja elämän kolhut - lapsuudesta aikuisikään - ovat saaneet sinut uskomaan, että et ole arvokas ja rakastettu. Käsi ylös - kuinka moni teistä kokee, että on elämässään ollut täysin rakastettu ja hyväksytty sellaisena kuin on? Onnea! Uskon, että käden  nostaneet jäävät vähemmistöön.

Arvottomuuden tunne on niin kipeä asia, että se täytyy peittää emootioilla. Tällaisia emootioita voivat olla muun muassa ylimielisyys, päteminen, viha, puolustautuminen, miellyttäminen, mukautuminen, alistuminen tai reippaus ja ylisuorittaminen ja perfektionismi. Ne antavat voimaa suojautua siltä, että sisälläsi oleva arvottomuuden tunne paljastuisi - edes sinulle itsellesi.

Arvottomuuden tunne kuitenkin heijastuu elämän kaikille osa-alueille. Kaikki asiat, joita kannat alitajuntasi piilossa, heijastuvat sinulle takaisin toisten ihmisten ja elämän erilaisten tilanteiden kautta. Jos koet olevasi arvoton, vedät puoleesi ihmisiä, jotka eivät arvosta sinua. Jos koet olevasi arvoton, sinun voi olla vaikea vetää puoleesi rahaa ja mahdollisuuksia, tai yrittäjänä hinnoitella palveluitasi kannattavasti. Jos koet olevasi arvoton, vaadit kanssaihmisiltä jatkuvaa pönkitystä, palautetta ja varmistusta sille, että olet hyvä ja rakastettu. Jos koet olevasi arvoton, et koskaan uskalla pitää puoliasi tai sanoa ei, koska pelkäät, että sinua ei rakasteta sen jälkeen. Jos koet olevasi arvoton, nielet huonoa kohtelua, koska alitajuisesti koet ansainneesi sen. Arvottomuuden tunne vie sinut haavoittuvaan tilaan. Siksi elämme maailmassa, joka on erikoistunut arvottomuuden tunteen peittämiseen lukemattomilla eri tavoilla. Ulkonäkö- ja suorituskeskeinen sekä ulkoaohjautuva yhteiskunta on varmaankin tämän jäävuoren huippu!

Kukaan tai mikään ulkopuolinen ei voi koskaa korjata tai eheyttää arvottomuuden tunnettasi. Kaikki ulkopuolinen kehu tai kannustus on laastari, joka auttaa lyhyen hetken ajan. Vain sinä voit korjata sen: tulemalla tietoiseksi siitä ja uskaltamalla nähdä, mitä kaikkia tunteita ja kokemuksia siihen liittyy, ja mitä kaikkea se on aiheuttanut elämässäsi.

Seuraavassa blogissa kirjoitan lisää parantumisen työvälineistä ja menetelmistä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini