Havaintoja ihmisyydestä -blogi

Monet haluavat parantaa maailmaa, mutta harvat haluavat parantaa itsensä

Maanantai 4.3.2019 klo 22:29


Miksi ajatus maailman parantamisesta on meille helpompi ja luontevampi kuin ajatus siitä, että voisimme syvällä tasolla parantaa itsemme?

vaal-pink_kukat_RAJ_kopio.jpg

Jos sinun pitäisi kuvailla itseäsi kymmenellä adjektiivilla, ominaisuudella tai piirteellä, mitä ne olisivat?

Näin muutama viikko sitten paikallislehdessä kauneuskilpailun osallistujien esittelyn, missä heitä kaikkia pyydettiin kertomaan jotain itsestään. Ja tietysti lähes jokainen heistä oli "iloinen, sosiaalinen, tuli ihmisten kanssa hyvin toimeen" ja niin edelleen. On tietysti luonnollista, että tuomme ensisijaisesti itsestämme esiin hyviä puolia - varsinkin kun kyse on työhaastattelusta tai muusta kilpailutilanteesta.Ongelma ei niinkään ole siinä, mitä kerromme itsestämme ulospäin, vaan siinä, mitä kerromme itsestämme itsellemme.

Oletko koskaan miettinyt, että jos me kaikki kerran olemme niin ihania ihmisiä, niin miksi maailma on sitten tässä jamassa? Onko kaikki kiinni päättäjistä, johtajista, "noista muista ihmisistä", pitäisikö heidän olla parempia ja erilaisia, niin maailmakin olisi parempi? Vai onko sittenkin niin, että arviomme ja kuvamme omasta itsestämme ei ole ihan totuudenmukainen?

Yhteiskunnassamme ja koulutusjärjestelmissämme sisäinen olemus on sysätty syrjään hyvin kauan, eikä meillä sen takia ole tarvittavaa tietoa eikä ymmärrystä sisäisen maailmamme asioista, jotka ovat kuitenkin ensisijaisen tärkeitä aivan jokaiselle. Tämä tilanne ei ole kenenkään vika - se on vain ketju, joka on automaattisesti kulkenut sukupolvelta toiselle ilman kyseenalaistamista. Nyt on kuitenkin aika herätä. Yksi ihminen voi katkaista sukupolvien jatkumon alkamalla tiedostaa ja toimia - se yksi voit olla sinä!

Oletko koskaan pystynyt muuttamaan ketään toista ihmistä, vaikka olisit kuinka halunnut? Me olemme koko elämämme yrittäneet muuttaa muita ja ulkoisia olosuhteita - oikeastaan muuttaa kaikkea muuta kuin itseämme. Mutta toisten muuttaminen ei ole mahdollista. Sitä yrittäessämme kulutamme vain voimamme loppuun ja turhaudumme kamppailussa.

On kuitenkin yksi tärkeä ihminen, jonka muutokseen, kasvuun ja transformaatioon voimme vaikuttaa suuresti. Siinä vaiheessa kun havahdumme näkemään, että avain suurimpaan muutokseen on sisällämme, olemme oikeilla jäljillä. Miten itsen parantaminen liittyy maailman parantamiseen? Kun riittävän moni ihminen siirtää maailman parantamisen intonsa itsensä syvälliseen parantamiseen ja transformaatioon, tulemme näkemään uudenlaisen maailman.  Niin kauan, kun emme ole parantaneet itseämme, parannamme maailmaa vastustuksen, vihan, tuomitsemisen,  syyllisyyden ja pelon ajamana. Kun olemme parantaneet itsemme, emme enää halua parantaa maailmaa, vaan auttaa. Ja silloin auttamisen motiivina on rakkaus, yhteys, myötätunto ja kaikkien korkein paras - ei ainoastaan ihmisten, vaan myös planeetan ja eläinten. Kun olemme parantaneet itsemme, saamme automaattisesti yhteyden korkeimpaan viisauteemme, ja silloin ratkaisut, jotka ovat hyödyllisiä koko ihmiskunnalle, ovat saatavillamme helposti ja vaivattomasti.

Puhun kirjassani "hyvän ihmisen syndroomasta". Yhteiskunnassamme on vallalla tietty ihanneihmisen kuva, ja jotta voisimme sopia joukkoon, haluamme tietysti mukautua tuohon muottiin. Muotti ei vain sisällä ihmisen varjopuolia ja siksi haluamme lakaista varjopuolemme itseltämme ja muilta maton alle. Se taas johtaa siihen, ettemme todella tunne itseämme, emmekä oikein uskalla tutustua itseemme, koska pelkäämme, että sisältämme löytyy jotain, joka ei olekaan hyvän ihmisen muotin mukaista.

Itsetuntemus ei tarkoita sitä, että sinun täytyisi julistaa kanssaihmisille kaikki huonot puolesi. Ei suinkaan. Tärkeintä on, että SINÄ tunnet itsesi, koska vain silloin voit saada yhteyden itseesi. Tämä on sisäinen matka. Mitä hyötyä itsetuntemuksesta sitten on? Kun alat tutustua itseesi, alat olla totuudenmukaisessa linjassa todellisen olemuksesi kanssa ja silloin alat myös linjautua yhä suuremmin universaaliin viisauteen. Silloin elämääsi voi todella alkaa virrata synkroniaa ja runsautta, rakkautta, yltäkylläisyyttä.

Ihminen, joka ei tunne itseään eikä halua tutustua itseensä, pelkää valoa eli korkeamman tietoisuuden voimaa, koska se paljastaa kaiken. Valossa ei ole kuitenkaan mitään pelättävää, vaan itseen tutustuminen on yksi elämän mahtavimmista ja hienoimmista asioista. Alat kasvaa heti, kun uskallat kohdata itsesi.

Muistan, kun teimme vuosia sitten eräässä työpaikassa tiimimme kanssa kaksiosaisen testin, jonka toisella osalla mitattiin itsetuntemusta eli sitä, kuinka totuudenmukainen arvio itsestäsi on - kuinka hyvin tunnet itsesi. Vain 20 % sai täydet itsetuntemuspisteet. Itsetuntemus on erittäin tärkeä kehityskohde ja asia, jota meidän tulisi saada oppia lapsesta asti.

Oletko sinä valmis tutustumaan elämäsi tärkeimpään ihmiseen - itseesi?