HAVAINTOJA IHMISYYDESTÄ -blogi

Mitä meditaatio on?

Keskiviikko 31.10.2018 - Laura


Nykyään meditaatio on paljon esillä, ja myös sen hyödyistä puhutaan paljon. Meditaatio ei ole sitä, että sinun olisi istuttava liikkumatta Buddha-patsaana ja oltava ajattelematta. Meditaatio on sitä, että tuot huomiosi itseesi, sisäiseen maailmaasi. Ajatuksiisi, tunteisiisi: epämukavuuteen, iloihin, suruihin, vastustukseen, levottomuuteen. Arjessa keskittymisemme on yleensä itsemme ulkopuolella, ja ylipäänsä yhteiskunnassamme sisäinen maailma on jätetty lähes täysin huomiotta - ja sen valitettavat tulokset ovat nähtävissä!
Meditaatioita on monenlaisia, enkä todellakaan tunne kaikki eri meditaatiomenetelmiä. On olemassa aktiivisia meditaatioita, missä tehdään jotain: esimerkiksi tuotetaan ääntä vaikka toistamalla mantraa, tai tehdään erilaisia sormienasentoja eli mudria. On olemassa meditaatioita, joissa tuot huomion kehoosi ja sen eri osiin. Tai tuot huomiosi hengitykseen. Tai visualisoit asioita.
Olen itse meditoinut vuodesta 2008 ja kokeillut erilaisia meditaatioita. Pidän monenlaisista meditaatioista ja voin sanoa, että päivä lähtee aivan eri värähtelyllä käyntiin, kun aamulla meditoi tai tekee muita henkisiä harjoituksia. Mieli on rakennettu niin, että se ei hirveästi tykkää siitä, että meditoimme. Se haluaa mieluummin viedä huomion ulospäin: someen, mediaan... Mieltä kouluttamalla pystyt kuitenkin luomaan itsellesi aamurutiinin, jossa vietät hetken itsesi kanssa - elämäsi tärkeimmän ihmisen kanssa. Meditaatio avaa portin itsetuntemukseen ja voi motivoida ihmistä etenemään henkisellä polulla tai tietoisuuden kasvun polulla.
Meditaatio vaikuttaa aivoihin - kuten kaikki tekemämme asiat. Meditaatiolla ja meditaatioharjoituksilla voit pikku hiljaa luoda aivoihisi uudenlaisia "reitityksiä" ja todennäköisesti huomaat, että sinun on helpompi olla läsnä ja olet rauhallisempi ja tietoisempi. Alat huomata, että tunteet, ulkoiset tapahtumat, ulkoiset ärsykkeet eivät enää vie sinua mukanasi niin kuin aiemmin. Meditaatioon pätee kuitenkin sama kuin kaikkeen muuhun: meditaatio auttaa sinua, vain kun teet sen. Joskus meditaation tilaan on helpompi päästä, joskus vaikeampi. Silti edes lyhyt meditaatio on hyödyksi.
Omiin aamurutiineihini kuuluu vaihtelevasti - eli  aikataulusta riippuen - hengitysharjoitus, missä teen muutaman minuutin ajan syvää ja hidasta hengitystä. Se on erittäin rauhoittavaa ja auttaa keskittymistä muissa meditaatioissa. Toinen suosikkiharjoitukseni on chakrameditaatio, joka on erittäin maadoittava, puhdistava ja kohottava. Joskus teen chakrameditaation illalla ennen nukkumaan menoa, ja se rauhoittaa levottomuutta erittäin tehokkaasti. Kolmas suosikkini on rauhoittava ja kohottava Soul Sync-meditaatio, ja kun kaipaan maadoittumista, teen meditaation, joka vahvistaa ja voimistaa yhteyttäni Äiti Maahan hyvin konkreettisella tavalla.
Harrastan lisäksi kundaliinijoogaa, joka on monipuolista tietoisuuden joogaa, ja koostuu monista elementeistä. Tunnilla tehdään fyysinen harjoitus, rentoutus ja lopuksi meditaatio. Kun fyysinen keho on valmisteltu, meditaatio sujuu paljon helpommin. Sen takia joogaryhmät ovat myös mahtava tapa aloittaa meditoiminen, ryhmästä saa paljon voimaa ja ryhmässä meditoiminen voi olla ainakin aluksi helpompaa.
Jos haluat oppia meditoimaan, tai et oikein osaa aloittaa meditoimista itseksesi, ota minuun yhteyttä ja varaa henkilökohtainen tapaaminen!
Kuva: Jared Rice, Unsplash